De Estlandse Tak:

Michael Pul
Michael Pul


Van de Estlandse tak weten we door het verhaal over Michael Pul, een schipbreukeling in de Antarctische Zuidzee. Michael Pul werd geboren op een Estlandse boerderij ( toendertijd geregeerd door Russisch Finland - daarom een Russiche Finn genoemd) en ging met 12 jaar naar zee. Hij was ongeveer 19 jaar oud toen zijn schip Dundonald    [ 14 ]


Dundonald op de rivier de Avon en
een 'artist impression' op volle zee

op 7 maart 1907 ten onder ging . De Dundonald    [ 15 ] , een met staal beklede vier master, gebouwd in 1891 in Belfast, beladen met tarwe en een bemanning van 28 man , was op weg van Sydney ( Austalie) naar Falmouth (Engeland) toen het door een storm uit de koers werd gedreven en op de rotsen van Disappointment Island kapot werd geslagen . Een klein onbewoond eiland, 10km ten westen van het noordelijke deel van Auckland Island , zo'n 450km ten zuiden van Nieuw Zeeland.

Auckland Island
Auckland Island

Deels door zijn inspanningen overleefden bijna alle 16 bemanningsleden, die aan land kwamen, deze ramp.

Hutten op Disappointment Island
Hutten op Disappointment Island

Eén man "Jabez Peters" stierf van uitputting binnen 18 dagen. De anderen bouwden hutten en jaagden op zeehonden , albatrossen en meeuwen. Ze deden verschillende pogingen om Auckland Island, waarvan ze wisten dat er een opslag met kleren en voedsel was, te bereiken. Lees meer over dit avontuur in het Strip-verhaal. In 1926 is hij, in Groot Brittannie, getrouwd met Karen Huskonnen en naar Australie verhuisd. Daar heeft hij tot zijn dood in 1960 in Sydney in de haven gewerkt . Hij liet een zoon en een dochter na .

De overlevenden van de Dundonald aan boord van de Hinemoa

(foto met dank aan : Het Canterbury Museum, Christchurch , Nieuw Zeeland    [ 16 ])
Hier, bij het frame van hun huidenboot, die hun redding was geweest, enkelen van de overlevenden aan boord van de Hinemoa.
Van links naar rechts Mickey Grattan, Bob Ellis, Michael Pul en Karl Knudsen.

De overlevenden van de Dundonald


in de hoek links boven : Michael Pul